Visuele Notulen workshop

Visuele Notulen workshop

Visueel Notuleren kan jij ook! Vorige week gaf ik samen met Visuele Notulen een workshop over visueel notuleren (ook wel genoemd: graphic recordings, visual notes en visueel faciliteren). HAN medewerkers van de HRM afdeling daagden we uit om met stiften hun lege vellen te vullen. Behalve dat ik geloof dat iedereen kan tekenen, is het creatief denken ook een belangrijk onderdeel om visueel notuleren onder de knie te krijgen. Spreektaal omzetten in visualisaties zorgt voor een denkvermogen tot associaties en simpele metaforen van woorden. De grootste uitdaging voor mij was mijn eigen stift te laten liggen. Normaal wil ik te veel ‘laten zien’ in al mijn enthousiasme. Dat is gelukt! De HAN heeft laten weten dat ze aan de hand van onze workshop graag visueel notuleren willen doorzetten.


Waarom visueel notuleren?
Visueel notuleren is het letterlijk in beeld brengen van tekstuele, mondelijke en bedachte informatie. Dit zorgt ervoor dat het proces ter plekke inzichtelijk word. Ideeën en processen die we hebben bedacht, kunnen worden gepresenteerd. Eenmaal op papier zorgt de visuele notulen ook om de informatie te verwerken. Ons brein krijgt letterlijk een ‘plaatje’ om de kennis op te halen. Zo werkt het bij ons ook met herinneringen. De informatie onthouden wordt op deze manier een stuk gemakkelijker. Uit ervaring kan ik tevens vertellen dat als je zelf aan de slag gaat, het tekenen ook helpt de informatie nog beter te begrijpen. Gezien je na gaat denken over hoe de onderwerpen in verhouding tot elkaar staan.

Het visueel notuleer team
Met Karin Timmermans vormde ik een team. Zij als creatief psychologe en ik als skilled ervaringsdeskundige. Zij om de deelnemers te ondersteunen en motiveren en ik voor het delen van tips en ervaringen uit de praktijk. Je tekenskills ontwikkelen is een kwestie van veel doen en proberen. Zo werkt dat ook met creatief denken.


Mijn 5 tips om visueel notuleren te leren:

    1. Stel je oordeel uit: Geen enkel idee is slecht en elk begin is goed!
    2. Oefen met associaties: neem een onderwerp en benader dit met zoveel mogelijk perspectieven. Dit stimuleert jouw creatief denken.
    3. Prikkel je visueel vermogen: jezelf voorstellen hoe iets eruit ziet.
    4. Bestudeer je tekeningen en ontdek terugkomende elementen in je tekenlijnen: zo ontwikkel jij een eigen tekenstijl.
    5. Zorg voor kwalitatief tekengerij. Voorbeeld: minimaal twee stiften van verschillende dikte, eventueel kleur om accent en focus te leggen in je tekening en papier dat iets dikker is dan de standaard vellen uit de printer.
Geïntresseerd om visueel notuleren binnen jouw organisatie te vergroten? Neem gerust contact met mij op voor vragen over een workshop Visueel Notuleren. Een workshop kan de motivatie zijn om het visueel notuleren aan te wakkeren.

 MEER NIEUWS